Muistutus: Sinisenkoiran syndrooma-tutkimus

Bernin yliopistossa on meneillään professori Tosso Leebin johtama tutkimus, jonka tarkoitus on selvittää miksi eri roduissa joillain sinisillä koirilla tavataan karvatupen kehityshäiriötä. Sairautta kutsutaan sinisenkoiran syndroomaksi (blue dog syndrome) tai color dilution alopeciaksi (CDA). 

Myös mudit ovat mukana tutkimuksessa. Tutkimukseen voivat osallistua tuhkanharmaat (siniset) normaaliturkkiset, yli 2-vuotiaat mudit sekä nuoremmat koirat, joilla on jo sinisille koirille tyypillisiä karvamuutoksia, esimerkiksi karvattomat korvalehdet. Tutkimukseen voi osallistua lähettämällä koiran verinäytteen tutkimusryhmälle.

Tutkimukseen tarvitaan sekä normaaliturkkisia että karvaongelmaisia mudeja. Jos tutkimusryhmä saa noin neljäkymmentä DNA-näytettä tuhkanharmaista mudeista, he todennäköisesti voivat paikantaa geenin tai geenit, jotka aiheuttavat karvaongelmia. Kun geeni on paikannettu, voidaan laatia geenitesti, jota kasvattajat voivat käyttää jalostuksessa apuna. 

Tutkimusryhmän englanninkieliset kotisivut löytyvät osoitteesta
http://www.genetics.unibe.ch/content/e2353/e2694/index_eng.html  

Sivulla on verinäytteenotto-ohje PDF, jonka ohessa on lomake, jossa pyydetään kuvailemaan koiran karvapeitettä. Lisäksi tutkimusryhmä tarvitsee koiran sukutaulun sekä mahdollisesti valokuvia karvamuutoksista. Sukutaulukopion ja valokuvat voi toimittaa myös sähköisenä. Jos koiralla on eläinlääkärin diagnoosi sinisenkoiran syndroomasta, muista mainita myös se. Eläinlääkäri voi diagnosoida sinisenkoiran syndrooman varmuudella ihobiopsiasta.

Suomen Mudiyhdistys - SUMU ry on vuonna 2009 päättänyt tukea sinisen koiran syndrooman tutkimusta mudeilla siten, että yhdistys maksaa jäsenilleen puolet tai maksimissaan 20 euroa takaisin verinäytteen oton kustannuksista eläinlääkärin kuittia vastaan. Tuki on edelleen voimassa!

Kun käytte otattamassa verinäytteen eläinlääkärillä, lähettäkää eläinlääkärin kuitti ja tilinumeronne
rahastonhoitajalle. Kuittia vastaan saatte max 20 euroa takaisin.

Osallistuthan Sinäkin terveystalkoisiin, kiitos!Mudien saavutuksia vuonna 2010

Romeo (Mustapippurin Mattomestari, om. & ohj. Anu Kippola & Janne Märssylä) on tehnyt mudihistoriaa saavuttamalla ensimmäisenä mudina maailmassa jäljestysvalion arvon (JVA) metsästyskoirien jälkikokeesta (MEJÄ). Romeo voitti myös Vaasan kennelpiirin MEJÄ-mestaruuden. Lisäksi Romeo on saavuttanut kaksi hyväksyttyä tulosta vahingoittuneiden hirvieläinten jäljestämiskokeesta (VAHI). Romeo on malliesimerkki mudin monikäyttöisyydestä; sillä on myös titteleinä palveluskoirakokeista JK2, FH1 ja HK1. Lisäksi Romeo on suorittanut kaikki pelastuskoirakokeet eri lajeissa ja toiminut viisi vuotta pelastuskoirien valmiusryhmässä. Romeo on kilpaillut myös agilityssa ja tokossa. Koira on myös Suomen muotovalio.

Romeo (Mustapippurin Mattomestari)

---

Pantse (Vimmatun Särmäsälli, om. & ohj. Taneli Ikäheimo) saavutti agilityn Suomenmestaruuskisoissa henkilökohtaisen pronssimitalin medi-luokassa. Medi-luokan joukkuekisassa Nova (Irhaberki Bodros Babo, om. & ohj. Rauno Virta) ja Sumu (Vimmatun Sieväsumuvalo, om. & ohj. Niina Närhi) saavuttivat kultaa voittajajoukkueen jäseninä.

Kuvassa Pantse (Vimmatun Särmäsälli)

---

Mudit ovat kunnostautuneet kesän ja alkusyksyn 2010 aikana lampaiden paimennuksen parissa. Ainakin 20 mudia on osallistunut paimennusharjoituksiin eri puolilla Suomea. Kolme mudia suoritti 30.7. ABHA:n säännöillä järjestetyn paimennuskokeen ja saavutti tittelin JHD (Junior Herding Dog). Kyseiset mudit ovat Nova (Irhaberki Bodros Babo), Pieksu (MV's Pixel) ja Pöökö (Mustapippurin Päivänparas).

Pöökö (Mustapippurin Päivänparas)SUMU:n jälkileiri Outokummussa 13.-15.8.2010

Yhdistys järjesti jälkileirin Outokummussa. Kouluttajana toimi Pohjois-Karjalan rajavartioston koiratoimintaupseeri Keijo Rautanen. Leirille osallistui viisi mudia ja pari muun rotuista koiraa.Agilitymestaruuskisa Vantaalla 28.8.2010

SUMU ry:n agilitymestaruudesta kisattiin Vantaan Ojangossa järjestetyn agilitykilpailun yhteydessä. Yhdistyksen agilitymestari vuonna 2010 on Pantse (Vimmatun Särmäsälli, om. & ohj. Taneli Ikäheimo).RotuRace Hyvinkäällä 31.7.2010

Yhdistystä edusti kaksi mudijoukkuetta Hyvinkään vinttikoiraradalla järjestetyssä RotuRace-kilpailussa. Joukkue "The Fast and the Furryous", johon kuuluivat Civil (Kecskefogó Civil), Paavo (Kecskefogó Büzske), Taika (Takkutukan Täsmäohjus) ja Urkki (Gondüzõ-Alkonyat Ugass Drágám) voitti midi-luokan, johon osallistui 36 joukkuetta. Toinen mudijoukkue "MACH4", johon kuuluivat Aarre (Mustapippurin Onnenonkija), Ilona (Mustapippurin Rockrinsessa), Reko (Kilvan Feketefejedelem) ja Romi (Takkutukan Riemuvoitto) kirmasi sijalle 6. Yksilöajoissa Civil sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle kaikista midi-luokan koirista, joita oli kisassa 144 kpl.

Kuvassa voittajajoukkueTOKO:n joukkue-SM Imatralla 24.7.2010

TOKO:n joukkue-SM-kisassa Imatralla yhdistystä edusti joukkue, jossa kisasivat alokasluokassa mn Seci (Szófogadás Eji, om. & ohj. Salla Vornanen) ja mu Luksi (Takkutukan Uudet Kujeet, om. & ohj. Laura Lindeman) sekä voittajaluokassa kropu Matti (Takkutukan Eliksiiri, om. & ohj. Marianne Sarimo). Secin tulos oli ALO3 134,33 p., Luksin ALO1 175 p. ja Matin VOI0 115,5 p. Joukkueen sijoitus oli 42./47.SUMU:n luonnetesti Helsingissä 10.7.2010

Yhdistys järjesti luonnetestin Helsingin Oulunkylässä. Testiin osallistui 10 koiraa, joista seitsemän oli mudeja ja yksi kroatianpaimenkoira. Tuomareina toimivat Auli Kiminki ja Pirjo Ojala-Laine. Mudien ja kroaatin tulokset:

mu Kilvan Hamvas Higany "Huru"
-1 +3 +1 +2 +1 +1 +1 +3, laukauskokematon, +112 p.

mu Mustapippurin Onnenpoika "Luca"
testi keskeytetty hermorakenteen takia

mu Takkutukan Teräsmies "Veikko"
-1 +2 +2 +2 +1 +3 +1 +2a, laukausvarma, +127 p.

mn Black Wizard's Basic Element "Helmi"
-1 +1 +3 +3 +1 +2 +1 +2a, laukausvarma, +122 p.

mn Pilkkopimeän Peppipitkätossu "Riesa"
+1 +1 +1 +2 +1 +2 +1 +3 , laukausvarma, +155 p.

mn Takkutukan Täsmäohjus "Taika"
-1 +3 +1 +2 -1 +2 +1 +2b, laukauskokematon, +42 p.

mn Vimmatun Somasumusireeni "Kiusa"
+2 +3 +3 +2 +1 -1a +3 +3, laukausvarma, +145 p.

kropu Takkutukan Elämäonlaiffii "Eppu"
-1 +1 +1 +2 +1 +2 +1 +2b, laukausaltis, +110 p.

Huru (Kilvan Hamvas Higany)

Riesa (Pilkkopimeän Peppipitkätossu)Unkarinpaimenkoirien erikoisnäyttely Helsingissä 5.6.2010

Erikoisnäyttelyssä esitettiin seitsemän aikuista mudia ja yksi pentu, joista rotunsa parhaaksi valittiin narttu Ronda (Abrandos Ádáz) ja vastakkaisen sukupuolen parhaaksi uros Veikko (Takkutukan Teräsmies). Kaikki tulokset ja kuvia Unkarinpaimenkoirat ry:n sivuilla: http://unkarinpaimenkoirat.com/109Palveluskoiratapahtuma Helsingissä 8.5.2010

SUMU ry osallistui Palveluskoiratapahtuman näyttelyn järjestämiseen Tuomarinkylän vinttikoiraradalla Helsingissä. Yhdistyksen vastuualueena oli rokotustodistusten tarkastus.Kevätkokous ja muditreffit 24.4.2010

Suomen Mudiyhdistys - SUMU ry:n kevätkokous pidettiin Kellokoskella 24.4. Kokouksessa palkittiin vuoden 2009 eri lajien parhaat koirat sekä yksi tottelevaisuusvalion arvon ja kaksi agilityvalion arvon saavuttanutta koiraa.
Vuoden Agilitykoira 2009 mu Pantse (Vimmatun Särmäsälli, om. & ohj. Taneli Ikäheimo)
Vuoden Näyttelykoira 2009 mu Noki (Mustapippurin Nokipoika, om. Silja Åkerfelt)
Vuoden Palveluskoira 2009 mn Manta (Takkutukan Superlatiivi, om. & ohj. Eeva-Stiina Hatakka)
Vuoden Tottelevaisuuskoira 2009 mn Buda (Uncia du Clos Saint-Joseph, om. & ohj. Mari Väänänen)
Agilityvalion arvo vuonna 2009: mu Pantse (Vimmatun Särmäsälli, om. & ohj. Taneli Ikäheimo) ja mn Sumu (Vimmatun Sieväsumuvalo, om. & ohj. Niina Närhi)
Tottelevaisuusvalion arvo vuonna 2010: mn Buda (Uncia du Clos Saint-Joseph, om. & ohj. Mari Väänänen)

Kokouksen jälkeen 30 ihmistä, 11 mudia ja 8 muun rotuista koiraa jatkoivat leppoisaa päivää herkuttelun ja hauskan yhdessäolon merkeissä. Koirat pääsivät mm. kokeilemaan suojelumaalimiehen suojahihaan puremista sekä kilpajuoksua.Koirien lihashuolto-luento 13.2.2010

SUMU ry järjesti koirien lihashuolto-luennon Helsingissä. Luennoitsijana toimi Yliopistollisen eläinsairaalan eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen. Parin tunnin antoisan teoriaosuuden jälkeen 13 ihmistä pääsi käytännössä harjoittelemaan kahdeksan mudin sekä kolmen muun rotuisen koiran kanssa hieronnan ja venyttelyn saloja.Joukkuekilpailut v. 2010

SUMU ry lähettää joukkueet RotuRace-kisaan, Agirotuun, TOKO:n joukkue-SM-kisoihin ja palveluskoirien rotuotteluun. Olethan halukas osallistumaan SUMU:n joukkueeseen? Ilmoittaudu viimeistään huhtikuun loppuun mennessä Terhi Multamäelle: terhi.multamaki(at)pp.inet.fi.Vuoden 2009 eri lajien parhaat koirat

Palkintosäännöt pdf-muodossa:
Vuoden Agilitykoira
Vuoden Näyttelykoira
Vuoden Palveluskoira
Vuoden Pelastuskoira
Vuoden Tokokoira

Tulokset ajalta 1.1.-31.12.2009 tulee lähettää palkintovastaaville tammikuun 2010 loppuun mennessä.

Näyttelytulokset lähetetään:
Silja Åkerfelt
Takapellonkatu 6 A
24260 Salo

Agilitytulokset lähetetään:
Mariannne Sarimo
Framnäsintie 1 D 22
02430 Masala

Palvelus- ja pelastuskoirakoetulokset sekä TOKO-tulokset lähetetään:
Terhi Multamäki
Koetilankuja 2 A 5
00790 HelsinkiUutisarkisto

Uutisarkistot: 2009, 2008, 2007 ja 2006.


 
Copyright © 2006-2010 Suomen Mudiyhdistys ry.