Valiohaastattelu: FI AVA Irhaberki Bodros Babó "Nova" & Rauno Virta
teksti ja kuvat © Rauno Virta


1. Esittele itsesi ja koirasi.

Olen Rauno Virta ja olen harrastanut koirien kanssa eri lajeja yli 30v ajan. Olen syntynyt Oulussa ja muutin 2010 lopulla Turun seudulta takaisin pohjoiseen ja nyt asun rajakaupungissa Tornio-Haaparanta. Koiraharrastuksessa ovat lajeina olleet ajokoirametsästys, vesipelastus (Vepe), noutajien metsästyskoe (Nome), metsästyskoirien jälkikoe (Mejä), paimennus ja agility. Kahta viimeistä lajia myös Novan kanssa. Nova, Irhaberki Bobros Babo, on ensimmäinen Irhaberki, joka saapui suomeen. Nova on syntynyt 27.5.2007 Unkarissa, Budapestin lähellä. Nova on suorittanut paimennuksessa AHBAn Junior Herding Dog -kokeen hyväksytysti. Agilityssä Nova on noussut nopeasti ns. maajoukkuetasolle.

2. Miten ja miksi päädyitte harrastamaan juuri agilityä?

Aikanaan olin kuljettajan tehtävissä agilityn alkeiskurssin teoriatunnilla ja siitä se hurahtaminen alkoi. Aloitin agilityn leonberginkoiralla.

3. Olivatko tavoitteenne korkealla alusta asti, vai imaisiko laji vahingossa mukaansa?

Kun on kahdella tollerilla kisannut Suomen maajoukkueessa, niin kyllä se tavoitteen asettelu oli varsin selvä ja korkea. Novan kanssa tähtään agilityssä niin korkealle kuin minun ja koiran rahkeet tulevat riittämään. Itse valionarvoa en pidä mitenkään erityisen suurena saavutuksena, varsinkaan kun 2009 voimaan tulleilla säännöillä valioituminen helpottui paljon.

4. Miten valmistaudut kokeeseen/kisaan?

Lepäämällä ja pysymällä poissa treenipaikalta kisoja edeltävinä päivinä. Viime hetken "paniikkitreenit" eivät anna mitään lisäarvo kisoihin, mutta saattavat aiheuttaa turhaa stressiä koiralle ja itselle. Isojen arvokisojen alla pidän kahden viikon totaalitauon itse lajista, keskitymme vain lenkkeilyyn ja hyvään viihtymiseen. Ennen tätä kahden viikon taukoa hiomme 3-4 viikkoa vain perustekniikkaa, jotta Nova ja minä tiedämme täsmälleen mitä merkit ja ohjeet tarkoittavat.

5. Kerro jokin hauska tapahtuma kokeista/kisoista.

Agility on kaikkinensa niin hauskaa, etten osaa nimetä mitään ylitse muiden olevaa tapahtumaa.

6. Mitkä olivat suurimmat ongelmat urallanne ja kuinka ratkaisitte ne?

En osaa nähdä missään vaiheessa olleen ongelmia. Kokonaisuutena asiat pitää pystyä näkemään ihan eri kantilta kuin kysymys on asetettu. Koiralle pitää opettaa kaikki tarpeelliset taidot ja niiden opettaminen voi kestää lyhyen aikaa taikka hieman kauemmin, mutta kyse ei ole ongelmasta vaan taidosta opettaa koiralle toivotut asiat.


7. Huippuhetkenne?

Agilityn osalta on muutama merkittävä tapahtuma. Vuonna 2009 SM-kisoissa Nova oli tuore 2-luokkalainen ja perjantai-iltana, ensimmäisen kisaradan jälkeen, meitä pyydettiin nollakoiraksi SM-radoille. Hienosti pisteli 2-luokkalainen SM-ratoja. Taisipa tuomari asettaa mediluokan joukkueradan ihanneajan turhankin tiukaksi kun käytti perusteena Novan tekemää aikaa. Vain kuusi koirakkoa alitti ihanneajan. SM-kisat 2010 olivat Novan ensimmäiset ja menestys ylitti tavoitteet. Yksilökisan 15. ja joukkuekisan hopeaa. Syksyllä 2010 pääsimme kisaamaan myös Saksassa, jossa nappasimme agilityradan voiton ja hyppärin kakkossijan sekä yhteistuloksilla jaetun voiton. Kyllä kelpasi vierailla ulkomailla. Tammikuussa 2011 meidät valittiin Suomen maajoukkueeseen European Open 2011 kisaan Itävallassa.

8. Mikä on mielestäsi parasta agilityssä?

Koiran kanssa yhdessä tekeminen vauhti ja ystävät.

9. Anna joku vinkki aloittelevalle agilityharrastajalle!

Kehitä yhteistyötä koirasi kanssa kotioloissa ja lenkeillä. Hyvä yhteistyö on tärkein avain hyviin suorituksiin. Opettele hyvin perusohjaukset ennen kuin alat opetella monimutkaisia perusohjauksien yhdistelmiä. Nauti kaikesta mitä teet koirasi kanssa.


________________________________________________________________________
Copyright © 2011 Suomen Mudiyhdistys ry. | webmaster oona.maki(at)kolumbus.fi