yleistä :: rotumääritelmä :: pentueet suomessa :: terveys :: jalostuksen tavoiteohjelma :: PEVISA :: linkit :: valiot


MUDI, alkuperämaa Unkari
Ryhmä: 1, FCI:n numero: 238
Hyväksytty: FCI 22.11.2004 SKL-FKK 16.05.2005

KÄYTTÖTARKOITUS: Paimenkoira. Paimenet arvostavat sen rohkeaa luonnetta ja kykyä paimentaa vaikeasti käsiteltävää ja suurikokoista karjaa. Sitä käytetään myös jopa villisian metsästykseen. Erinomainen suojelu- ja seurakoira, vahti- ja hälytyskoira, käytetään myös huumekoirana. Erinomainen agilitykoira, rakastettava kotikoira. Suhteellisen lyhyen karvapeitteensä ja erinomaisen sopeutuvaisuutensa ansiosta soveltuu ongelmitta sisäkoiraksi.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Rotu sai alkunsa 1700- ja 1800-luvulla unkarilaisten ja mitä todennäköisimmin erilaisten pystykorvaisten saksalaisten paimenkoirien risteytyksistä.

YLEISVAIKUTELMA: Keskikokoinen paimenkoira, jolla on kiilamainen pää ja pystyt korvat. Ylälinja laskee selvästi takaosaa kohti. Pää ja raajat ovat lyhyen, sileän karvan peittämät. Muissa osissa karva on jonkin verran pitempää ja erittäin laineikasta tai hieman kiharaa. Eri värimuunnoksia.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus on suunnilleen sama kuin säkäkorkeus; rintakehän syvyys on hieman alle puolet säkäkorkeudesta; kuonon pituus on hieman alle puolet pään koko pituudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE: Erinomaisen oppimiskykyinen, eloisa, rohkea, tarkkaavainen, työintoinen, valpas ja sopeutuvainen.

PÄÄ: Mudin huomiotaherättävin kohta on epäilemättä sen pää, jonka tulee antaa vaikutelma valppaasta, aina tarmokkaasta, iloisesta ja älykkäästä eläimestä, joka ei ole häivääkään arka eikä aggressiivinen. Pää on kiilamainen ja kirsua kohti kapeneva.

KALLO-OSA: Kallo ja otsa ovat hieman kaarevat. Niskakyhmy ei ole korostunut. Kulmakaaret ovat vain hieman kehittyneet.

OTSAPENGER: Vähäinen.

KIRSU: Kapea ja etuosastaan pyöreähkö; sieraimet ovat kohtalaisen leveät. Mustilla, valkoisilla, kellanruskeilla ja blue merlen värisillä yksilöillä kirsu on aina musta; muun värisillä kirsun väri sointuu karvapeitteen väriin, esim. ruskeilla kirsu on ruskea ja harmaansinisillä harmaansininen.

KUONO-OSA: Kohtalaisen voimakas. Kuononselkä on suora.

HUULET: Tiiviisti purentaa myötäilevät. Suupieli on hieman pykäläinen. Huulipigmentti vastaa kirsun pigmenttiä.

HAMPAAT/PURENTA: Täydellinen hammaskaavion mukainen leikkaava purenta. Säännölliset, keskikokoiset hampaat.

SILMÄT: Kapeat, sisä- ja ulkokulmistaan hieman suipot, hieman vinoasentoiset ja antavat koiralle ilkikurisen ilmeen. Silmien tulee olla mahdollisimman tummat. Ainoastaan blue merlen värisillä koirilla herasilmäisyys (sininen tai valkoinen silmä) ei ole virhe. Silmäluomet ovat tiiviit ja kauttaaltaan pigmentoituneet. Ruskeilla yksilöillä silmäluomien reunat ovat ruskeat ja harmaansinisillä harmaansiniset.

KORVAT: Ylöskiinnittyneet, pystyt, ylösalaisin käännetyn V:n muotoiset ja runsaiden, yli korvan reunan ulottuvien karvojen peittämät. Korvat reagoivat hyvin eloisasti ja ne voivat kääntyä toisistaan riippumatta kuten tutka. Ne ovat noin 10-15% tyvileveyttään pitemmät.

KAULA: Hieman ylös kiinnittynyt ja muodostaa 50 - 55 asteen kulman vaakatasoon nähden. Kaula on keskipitkä, vain hieman kaareva ja hyvin lihaksikas. Ei löysää kaulanahkaa eikä selvää kaulusta. Uroksilla voi olla vähäinen, ei korostunut harja.

RUNKO

YLÄLINJA: Selvästi lantiota kohti laskeva.

SÄKÄ: Selvästi erottuva, pitkä ja lihaksikas.

SELKÄ: Suora ja lyhyt.

LANNE: Keskipitkä ja kiinteä. 

LANTIO: Lyhyt, hieman viisto, keskileveä ja lihaksikas.

RINTAKEHÄ: Eturinta on hieman kaareva. Kylkiluut ovat hieman kaarevat ja kyljet jokseenkin litteät.

ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva on hieman kohoava.

HÄNTÄ: Keskikorkealle kiinnittynyt, levossa riippuva, kärkikolmannes kohoaa miltei vaakatasoon. Tarkkaavaisen ja eloisasti liikkuvan koiran häntä nousee sirpin muotoisena selkälinjaa korkeammalle. Hännän typistäminen ei ole toivottavaa, mutta sitä ei pidetä virheenä. Mikäli häntä on typistetty, tulee kaksi tai kolme häntänikamaa olla selvästi jäljellä. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Synnynnäinen töpöhäntäisyys tai hännättömyys on harvinaista; sitä ei pidetä virheenä. Häntä on runsaskarvainen; hännän alapuolella karva voi olla jopa 10-12 cm pitkää.

RAAJAT

ETURAAJAT

LAVAT: Kohtalaisen viistot ja hyvin lihaksikkaat. Rinnan etuosa on kaareva, rintalastan kärki vain hieman ulkoneva.

OLKAVARRET: Keskipitkät, muodostavat noin 45 asteen kulman vaakatasoon nähden.

KKYYNÄRPÄÄT: Tiiviisti rungonmyötäiset.

RANTEET: Kiinteät ja kuivat.

VÄLIKÄMMENET: Pystyt.

KÄPÄLÄT: Pyöreät; varpaat ovat tiiviisti yhdessä. Varpaiden välit ja alapuoli ovat vain hieman karvoittuneet. Päkiät ovat kimmoisat; kynnet liuskeenharmaat ja kovat.

TAKARAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat hieman taka-asentoiset.

REIDET: Pitkät ja voimakaslihaksiset.

VÄLIJALAT: Lyhyet ja pystyt.

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät. Kannukset eivät ole toivottavat.

LIIKKEET: Tyypillinen liikunta on lyhyt- ja nopea-askelista.

NAHKA: Tiivis ja poimuton.

KARVAPEITE

KARVA: Pää ja raajojen etuosa ovat lyhyen, suoran ja sileän karvan peittämät. Muissa osissa karva on kauttaaltaan erittäin laineikaista tai hieman kiharaa, tiheää ja aina kiiltävää, noin 3 - 7 cm pitkää. Joissakin kohdissa muodostuu pyörteitä ja harjanteita. Karva on pisintä kyynärvarsien ja reisien takaosassa, missä se muodostaa selvät hapsut.

VÄRI:
- musta
- valkoinen
- kellanruskea
- ruskea
- tuhkanvärinen
- blue merle, ts. mustalaikkuinen, -raitainen, -juovikas tai -täplikäs, pohjaväri on sinertävänharmaa, sävy vaihtelee tummasta vaaleaan.

Vain pienehköt valkoiset merkit sallitaan, ne eivät kuitenkaan ole toivottavia. Halkaisijaltaan alle 5 cm:n kokoinen valkoinen rintamerkki ja pienet valkoiset merkit varpaissa sallitaan, mutta ne eivät ole toivottavia.

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS: Urokset 41 - 47 cm, ihannekorkeus 43 - 45 cm; nartut 38 - 44 cm; ihannekorkeus 40 - 42 cm.
PAINO: Urokset 11 - 13 kg ja nartut 8 - 11 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Aggressiivisuus tai arkuus; lihanvärinen, maksanruskea tai täplikäs kirsu mustilla, valkoisilla, kellanruskeilla, blue merlen tai tuhkanvärisillä yksilöillä; lihanvärinen tai täplikäs kirsu ruskeilla yksilöillä; yhden tai useamman etuhampaan, kulmahampaan, P2 - P4 välihampaan tai M1 - M2 poskihampaan puuttuminen, useamman kuin kahden P1:n puuttuminen, M3:ia ei oteta huomioon; ylä-, ala- tai ristipurenta, yli 2 mm:n rako ylä- ja alaetuhammasrivien välissä; keltaiset silmät mustilla koirilla; riippuvat korvat; lyhyt, sileä, pinnanmyötäinen karva koko rungossa; pitkä karva päässä, huopaantuva karvapeite; sudenharmaa väri, musta keltaisesta ruskeaan olevin merkein; säkäkorkeus alle 38 cm tai yli 47 cm; albinismi. Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

Copyright Suomen Mudiyhdistys ry. | suomenmudiyhdistys@gmail.com